Грудень 12, 2022 - Admin

«16 днів проти насильства»

З 1991 р. у більш ніж 100 країнах світу проходить Всесвітня кампанія «16 днів проти насильства», що була ініційована Всесвітнім інститутом жіночого лідерства. Україна приєдналася до всесвітньої акції у 2000 р. Відтоді кожного року по всіх містах України проходять різноманітні заходи, під час яких лунає «СТОП НАСИЛЬСТВУ!».

З 25 листопада по 9 грудня в нашому закладі проходила акція “16 днів проти насильства”, в рамках якої пройшли заходи з попередження насильства. Дати проведення акції є символічними. Вони створюють своєрідний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Мета акції – привернення уваги учнів, вчителів, батьків до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення.

    Учні нашої школи активно приєдналися до участі в Міжнародній акції «16 днів проти насилля». Проведено низку тематичних виховних заходів, бесід та інтерактивних занять.

У рамках акції пройшли заходи, серед яких: квест – гра для учнів 5 класу «Мій улюблений світ без насильства», з учнями 6-7 класів були проведені години спілкування «Про булінг для дітей», «Булінг – мій світ без насильства». Мета цих заходів – профілактика жорстокої поведінки, бездоглядності, безпритульності дітей, непорозуміння в сім’ї; навчити їх розрізняти види насильства та розробити відповідну стратегію поведінки у ситуаціях ризику, аргументувати свої дії з попередження насильства на основі власної відповідальності, виокреслити механізм захисту прав дітей.

   До Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом з учнями 8-10 класів були проведені інтерактивні заняття «Зроби вибір на користь здоров’я. Захисти себе від ВІЛ/СНІДу», метою яких було надати інформаційну підтримку в питаннях здорового способу життя, об’єктивну інформацію про ВІЛ, СНІД, сформувати практичні навички поведінки в ситуаціях ризику, виробляти толерантне ставлення до ВІЛ- інфікованих.

З учнями 9-10 класів були проведені виховні години «Попередження торгівлі людьми», де учні були інформовані про сучасні прояви торгівлі людьми для усвідомлення учнями гостроти проблеми, а також обговорено причини, форми та ознаки та наслідки цього явища.

Протягом всього тижня в блозі практичного психолога публікувалась корисна інформація, буклети щодо протидії насильству, булінгу, торгівлі людьми для того, щоб ще більше ознайомити усіх учасників освітнього процесу з ознаками насильства та надати алгоритм дій у ситуаціях, коли вони стали свідками або жертвами домашнього насильства. («Топ 7 порад, як убезпечити дитину від можливого», «СТОП булінг», «Алгоритм дій батькам при булінгу», «Зупинимо булінг разом»)

9 грудня до Міжнародного дня захисту прав людини був проведений Всеукраїнський урок «Права людини».

 

Новини